Tuesday, October 05, 2010

Politika

Musim uznat, ze posledne parlamentne volby som povazoval za spasu Slovenska. Bol som presvedceny, ze vsetko bude nejak lepsie, hlavne ak nezostanu pri moci zastupcovia stran SMER, HZDS a SNS. Od volieb uz pretiekla nejaka ta voda dole Dunajom a toto moje presvedcenie zacinam vidiet ako vaznu chybu usudku. Este ani za minulej vlady som nemal stavy ked ma oblieva studeny pot a chyta triaska predtym ako by som si zacal citat noviny alebo pozerat spravy.

Nasa pani premierka a jej vesela kopa to u mna dotiahli tak daleko, ze sa bojim ist si precitat alebo vypocut o ich poslednych eskapadach. Co je horsie, zacinam pochybovat o tom, ze demokracia je najlepsi dostupny model vlady. Je sice pravda, ze na vlastnej kozi som okusil tak akurat socializmus a to co potom prislo po nom a vzhladom na moj vek, tak naozaj nemozem tvrdit, ze socializmus tak naozaj poznam. Ani tie prve roky po som politiku tak naozaj neriesil, mal som proste ine problemy. A ak mam byt uprimny, nie som si isty, ze v mojom veku by som ju mal nejak vyrazne riesit. Precitam si noviny, pozriem debaty, precitam programy a vyhlasenia stran, zamyslim sa co sa mi paci/nepaci, s cim suhlasim/nesuhlasim a idem volit. Aspon taka je moja predstava ako by to malo byt. Ale co ma clovek robit v state, kde viera v naplnenie predvolebnych slubov alebo aspon ich casti sa da povazovat za dusevnu chorobu?

Som tym celym vlastne znechuteny. Pozeram sa na nasu politicku a kulturnu elitu (najma na tu politicku) a jedine co ma napada je, ze su to vsetko len oportunisti, klamari, zlodeji a podvodnici. Potom si poviem, ze ale to nemoze byt take zle, ze im krivdim a ze su to predsalen vzdelany a poriadny ludia. Potom si precitam noviny alebo pozriem spravy a citim sa jak uplny chuj za to, ze ma vobec napadlo, to ze by som im mohol krivdit a povazovat ich za poriadnych ludi. Su to ludia, ktorym by som nepozical 50 centov (kovovych, nie CD), za ziadnych okolnosti by som im nezveril bank pri zatahu na pivo a to uz ani nehovorim o tom, ze by som do ich blizkosti ani len nepustil svoje deti (kebyze nejake mam). A toto su ludia, ktorym som svojim hlasom zveril do spravy svoju buducnost, moj kusok tejto krajiny, ktorym som do ruk vlozil moju slobodu. Ak ma niekto pocit, ze toto sa nejak tyka len sucasnej vladnej garnitury, tak Ohoo, pockat! Nie, nie, toto sa tam tyka vsetkych nasich "politikov" - ci uz v rovine vlady, parlamentu, mestskych zastupitelstiev, predstavitelov vyssich uzemnych celkov - proste vsetkych tych ************ ************** *********** sracov. (Sakra, to pomohlo ... )

Kruta pravda je, ze je jedno kto je u nas pri moci. Pravica ci lavica, modry alebo cerveny, zeleny alebo cierny, ruzovy alebo duhovy. Uplne jedno. Zostava jedina konstanta - ta banda co je v danej chvili pri moci pouzije vsetky dostupne (obcas aj tie nedostupne) sposoby na to aby si nejak napchali vrecka, aby si zabezpecili buduce napchavanie vrecak, ked uz nebudu pri moci a aby nejak vyzdimali este tie posledne kvapky "zivota" z nas obcanov, lebo sak kym sa na to dojde, tak oni uz budu predsa za vodou, mimo hru a tak. A keby nie, tak je tu predsa nejaka ta imunita. A keby ani to neslo, tak predsa sa nakradlo, nazbijalo, napodvadzalo a nakorumpovalo dost na to aby sa Justicii kupili nove spravne nepriehladne okuliarky a vsetko tak bude zase uplne v poriadku, poriadecku.

Kedysi ked sa ma niekto spytal na ten vtip o tom, co maju politici a holuby spolocne, som sa na pointe schuti zasmial. Teraz mi je do placu. Nie ze by som povazoval za nutne strielat tych okridlenych potkanov - predsalen ziju v prostredi ake sme im my vytvorili - ale ked pocujem slovicko politik tak mi zacina mykat ukazovakom. I ked oni za to vlastne tiez tak naozaj nemozu, su tam kde su preto, lebo sme ich zvolili my, my obcania. Su tam, lebo sa pred kazdymi volbami nechame obalamutit, nechavame si namazat med okolo ust a tlacit Nutelu do hlavy. A potom volime ako keby sme naozaj mali v hlave matros farebne zhodny s tou Nutelou. Samozrejme, ze sa vynara otazka, ake su alternativy? Predsalen, nadavat vie kazdy .....

Uprimne, neviem. Niet koho volit. Neist volit nie je alternativa, to sa clovek vlastne vzda aj prava nadavat. Co by sa asi stalo, kebyze vsetci podali neplatny hlas (asi snivam co?)? Alebo keby naozaj nikto nesiel volit (asi jedina alternativa ako neist volit a nieco tym ukazat). Ale to sa urcite najde niekto kto by nesuhlasil a ako spravny poriadkumilovny obcan volit siel .... Zdrhnut z tejto krajiny? Co ti co tu ostanu? Su politici inde iny alebo len klamu, kradnu a podvadzaju v nejakej cudzej reci?

No dost bolo otazok, dost bolo blbych odpovedi a najma dost bolo nariekania nad rozliatym mliekom. Je po volbach a az do dalsich mozem zvazovat ako sa tym, tym, TYM politikom pomstim! MOR do nich!